Depremlerin üzerinden 19 gün geçti. 6 Şubat Pazartesi gününden bu yana, hakkında arama lanı verlen ve refakatsiz kalan çocukların durumunu izlemeye, Ale ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan (ASHB) işlevsel bir sistem talep etmeye devam ediyoruz.
Aranan/refakatsiz kalan çocuklar için mevcut sistem neden yetersiz?
- E-Nabız “Doğal Afet Bilgilendirme Ekranı”ndan sadece birinci derece yakınlar kimlik numarasıyla sorgulama ve fotoğrafla arama yapılabiliyor. Çocuğun birinci derece yakınları hayatta değilse veya tedavi altındaysa teyze, amca gibi ikinci derece yakınlar bu ekrandan bilgi alamıyor.
- Ale ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın danışma hatları ve 22 Şubat’ta kullanıma sunulan “arama ekranı”, sadece çocukların isim-soyisim ve kimlik numaraları ile arama yapılmasına imkan veriyor.
- Bütün bunlar; hastanelerde tedavi gören veya kurum bakımına alınmış, “kimlik tespiti yapılamamış” veya birinci derece yakınlarını kaybetmiş çocukları yakınlarıyla buluşturmak için işlevsel değil.
- Arandığını bildiğimiz fakat arama ekranından sorgulama yaptığımızda “kayıt bulunamadı” notuyla karşılaştığımız çocuklar söz konusu.
Sorularımız;
- Aileler/yakınları tarafından aranan çocukların tümü ASHB’nn açıkladığı verilerin içinde mi?
- Bakanlık, kimliği tespit edlemeyen veya ailesine ulaşamayan çocukların yakınları ile eşleştirilmesi için ne yapıyor?
- Bakan Derya Yanık’ın son açıklamalarından birinde bahsettiği “sosyal medya takip birimi” nasıl çalışıyor?
- Çocuklarını arayan ailelerin/yakınların ve onlara kavuşmayı bekleyen çocukların daha fazla örselenmemesi için ne tür önlemler alınıyor?
- Kimlik tespiti yapılmadan defnedilen kaç çocuk var?
Bilgi notunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.